Informații clienți
Aici găsiți informațiile utile, formularele și contractele pentru clienții noștri, tot ce trebuie să știți pentru a alege CPL Concordia în serviciul de distribuție sau furnizare de gaze naturale.
Aici găsiți informațiile utile, formularele și contractele pentru clienții noștri, tot ce trebuie să știți pentru a alege CPL Concordia în serviciul de distribuție sau furnizare de gaze naturale.
Pentru a deveni client al CPL Concordia Filiala Cluj România, este necesar să parcurgeți următorii pași:
1. Vizita la sediu: Vă invităm la sediul nostru din Cluj-Napoca sau la unul dintre punctele noastre de lucru pentru a completa Cererea de acces la sistemul de distribuție a gazelor naturale, cu sprijinul angajaților noștri. Tot aici veți primi informații despre documentele necesare obținerii acordului de acces.
2. Eliberarea acordului de acces: În cazul unui răspuns favorabil, se va emite acordul de acces, în care sunt specificate debitul instalat rezervat, regimul de presiune a gazului înainte de stația/postul de reglare-măsurare și durata de valabilitate a acestuia.
3. Depunerea cererii de racordare: Solicitantul trebuie să depună Cererea de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale în termen de 60 de zile înainte de expirarea valabilității acordului de acces.
4. Încheierea contractului de racordare: În termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii de racordare, va avea loc încheierea contractului de racordare cu operatorul licențiat al serviciului de distribuție.
5. Plata tarifului de racordare: Solicitantul va achita tariful de racordare, conform HG 1043/2004. După semnarea contractului, se emite factura aferentă tarifului de racordare, care trebuie achitată integral de client înainte de activarea racordului.
6. Încheierea contractului de furnizare: Ultima etapă constă în semnarea Contractului de furnizare, montarea contorului și punerea în funcțiune a instalației.
Dreptul la informare al clientului
Stimate client final,prin lege, aveţi dreptul de a fi informat, în relaţia dumneavoastră cu CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMANIA.(vezi procedura)
Aveţi dreptul să cereţi şi să primiţi, gratuit, înainte de semnarea contractului de furnizare, o copie a acestuia şi a condiţiilor standard de furnizare a serviciului, după caz.
Înainte de semnarea contractului de furnizare, CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMANIA, are obligaţia de a vă pune la dispoziţie, în scris, următoarele informaţii:
Verificaţi înainte de semnare dacă în contractul primit sunt incluse cel puţin următoarele informaţii:
Furnizorul dumneavoastră CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMANIA are obligaţia de a vă oferi, la cerere, prin intermediul punctelor unice de contact, un exemplar tipărit al procedurii privind obligaţia furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale de soluţionare a plângerilor clienţilor finali.
Furnizorul dumneavoastră CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMANIA este obligat să vă informeze în legătură cu orice modificări ale preţurilor, modului de facturare, de încasare sau ale altor condiţii din contract, în mod direct şi în timp util, într-un mod transparent şi uşor de înţeles.
Dacă nu sunteţi de acord cu modificările anunţate, aveţi dreptul de a renunţa la contract, respectând prevederile contractuale şi legale în vigoare.
Dacă dreptul dumneavoastră de a fi informat vă este încălcat, vă puteţi adresa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
Str. Constantin Nacu nr. 3, sectorul 2, Bucureşti, România
Număr gratuit: 0800800410; fax: 021.312.43.65
e-mail: info@anre.ro , www.anre.ro
Preluarea si solutionarea plangerilor
Va informam ca in data de 23.03.2015 a intrat in vigoare Ordinul nr. 16/2015 pentru aprobarea Procedurii-cadru privind obligaţia furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale de soluţionare a plângerilor clienţilor finali si ca subscrisa detine o Procedura interna in acest sens. Conform actului normativ mentionat anterior, va informam asupra urmatoarelor: Preluarea plangerilor de la clientii finali se poate face prin urmatoarele modalitati: depunere in scris, fax, adresa e-mail: reclamatii@cplconcordia.ro (aceasta adresa de email este dedicata primirii plangerilor clientilor), prin intermediul formularului on-line pentru solicitări/reclamatii/sesizări sau prin posta. In acest sens, datele de contact ale compartimentului Relatii clienti din cadrul sediului si a punctelor de lucru ale societatii, sunt:
Programul de lucru al compartimentului mentionat mai sus este: Luni-Vineri interval orar: 08.00-17.00.
Program audiente:
În functie de tipul solicitării, termenele legale de solutionare, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 83/2021 privind aprobarea Standardului de performantă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, sunt următoarele:
Solutionarea neîntelegerilor apărute la încheierea contractelor în domeniul gazelor naturale, conform procedurii stabilite prin Ordinul nr 128/2020, reprezintă o posibilitate a clientului, în cazul în care divergenta precontractuală nu este solutionată pe cale amiabilă. Totodată, clientul se poate adresa instantei judecătorești competente.
Neîntelegerile apărute în derularea contractului de furnizare gaze naturale pot fi solutionate pe cale amiabilă sau, în cazul nesolutionării, părtile se pot adresa Autoritătii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei sau instantei competente. În cazul în care clientul final nu acceptă solutia propusă de furnizor sau nu primește răspuns de la furnizor în termenul legal, acesta are dreptul de a se adresa autoritătii de reglementare având următoarele date de contact:
Autoritatea Natională de Reglementare în domeniul Energiei
Str Constantin Nacu nr 3, sector 2, cod poștal 020995, București;
tel: 021-327.81.74; 021-327.81.00; fax: 021-312.43.65;
email: anre@anre.ro.
De asemenea, în vederea solutionării plângerilor, clientul final are dreptul de a apela la alte proceduri extrajudiciare de solutionare sau poate să se adreseze instantelor judecătorești competente.
Verificări și revizii tehnice
Începând cu data de 01.01.2016 a intrat în vigoare Ordinul ANRE nr. 179/2015 prin care se aprobă Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale . [Descarcati…]
Conform acestei Proceduri, verificarea tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, precum şi reviziile tehnice ale instalaţiei de utilizare, sunt obligatorii pentru toţi clienţii finali.
Realizarea operaţiilor de verificare şi de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, se efectuează de către operatori economici autorizaţi ANRE pentru execuţia instalaţiilor de utilizare şi selectaţi de către clientul final. Clientul final are obligaţia să efectueze, exclusiv prin intermediul unui operatori economici selectat de către acesta, verificările şi reviziile tehnice atât ale instalaţiei individuale de utilizare, cât şi ale instalaţiei comune de utilizare (coloana comună a casei scării, sau conducta comună din curte) până la data scadenței.
Verificările şi reviziile tehnice periodice ale instalaţiilor de utilizare se realizează în baza:
Notificarea se va transmite de către Furnizor clientului final, din oficiu, cu minimum 60 de zile înainte de data scadentă a verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalaţiei de utilizare.
Verificarea tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se realizează periodic, la maxim 2 ani.
Revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se realizeaza:
Notificarea conține date asupra ultimei verificări/revizii tehnice efectuate, asupra datei scadenței verificării/reviziei tehnice, despre numărul, tipul și debitul aparatelor consumatoare de combustibili gazoși puse în funcțiune.
Clientul final are obligația să pună la dispoziția operatorului economic care îi efectuează verificarea/revizia tehnică periodică următoarele:
În cazul în care clientul final nu deţine documentaţia tehnică, acesta are obligaţia să solicite, direct sau prin intermediul operatori economici autorizat ANRE, o copie a acesteia de la CPL Concordia Filiala Cluj România, sau de la operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare.
Dacă CPL Concordia Filiala Cluj România sau operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare nu deţine documentaţia tehnică, sau documentația nu corespunde cu tipul şi debitul nominal al aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi existenți la locul de consum, clientul final are obligaţia să reconstituie, prin intermediul unui operator economic care deţine autorizaţie ANRE pentru proiectarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, tip PDIB, în baza unui contract de prestări servicii, documentația tehnică (conform Art. 6).
Clientul final are obligaţia să înlocuiască:
Clientul final are obligaţia să păstreze, pe întreaga durată de funcţionare a instalaţiei de utilizare, următoarele documente:
Fișa de evidență a lucrărilor periodice de verificare/revizie tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale se înmânează clientului final după ce a fost înregistrată de către operatori economici la operatorul de sistem (CPL Concordia Filiala Cluj România).
Lipsa documentelor mai sus specificate, precum si neefectuarea verificării/reviziei tehnice periodice până la data scadenței, duce la sistarea furnizării gazelor naturale.
Eficiența energetică
Material Informativ referitor la prevederile Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica.
Societatea CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMANIA SRL in calitate de furnizor de gaze naturale, in vederea respectarii obligatiei de consiliere instituite de Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, supune atentiei dumneavoastra urmatoarele:
Imbunatatirea eficientei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice nationale, datorita contributiei majore pe care o are la realizarea sigurantei alimentarii cu energie, dezvoltarii durabile si competitivitatii, la economisirea resurselor energetice primare si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Legislatia prevede o serie de norme in acest domeniu respectiv: Legea nr. 372/2005 privind performata energetica a cladirilor modificata si completata prin Legea nr. 159/2013, Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica. Totodata in cadrul ANRE (Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei) s-a infiintat Departamentul pentru eficienta energetica cu atributii in elaborarea legislatiei secundare in domeniul efeicientei energetice, promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie la consumatori.
Astfel, FII INTELIGENT, ECONOMISESTE BANII, apeleaza la servicii specializate si personalizate care te vor ajuta sa consumi eficient.
Managementul energetic are ca si tinta asigurarea unor consumuri energetice eficiente in vederea maximizarii profitului prin minimizarea costurilor energetice.
Planul de management energetic reprezinta un pas important spre o crestere a rentabilitatii si consta in elaborarea unei strategii pe termen scurt, mediu si lung care sa duca la atingerea obiectivelor de eficienta energetica propuse.
Eficienta energetica ca si concept semnifica aceleasi servicii cu utilizarea unei cantitati mai mici de energie.
Politica in domeniul Eficientei Energetice si conservarii energiei trebuie sa asigure utilizarea eficienta a resurselor care sunt limitate. Aceasta contribuie la cresterea eficientei economice si ecologice, a sigurantei si securitatii energetice, avand un impact direct asupra populatiei si a mediului in general.
Pachetul legislativ mai sus amintit prevede in sarcina persoanelor juridice o serie de obligatii, astfel:
1. Certificarea energetica a cladirilor (conform Legii 159/2013)
Extinderea obligaţiei de afişare a certificatului de performanţă energetică şi creşterea amenzilor pentru nerespectarea acesteia sunt măsuri incluse în Ordonanţa Guvernului nr. 13/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 29 ianuarie.
Nu doar proprietarii/administratorii clădirilor de interes şi de utilitate publică trebuie să afişeze, într-un loc accesibil şi vizibil publicului, certificatul de performanţă energetică. Obligaţia revine şi proprietarilor/administratorilor altor tipuri de clădiri vizitate de public în mod frecvent (baruri, distributii de energie electrica si gaze, distributia apei, hoteluri, scoli, spitale etc.).
2. Audituri energetice (conform Legii 121/2014)
Legea nr. 121/2014 publicată în Monitorul Oficial nr. 574/2014, în vigoare începând cu data de 4 august 2014, stabileste pentru “ Operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol” să efectueze o dată la patru ani un audit energetic pe întregul contur de consum energetic; auditul este elaborat de o persoană fizică sau juridică autorizată în condiţiile legii şi stă la baza stabilirii şi aplicării măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Contravenţiile se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 200.000 de lei.
Totodata „Operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie sub 1.000 tone echivalent petrol pe an, cu excepţia IMM-urilor, sunt obligaţi să întocmească la fiecare 4 ani un audit energetic realizat de o persoană fizică sau juridică autorizată în condiţiile legii şi care stă la baza stabilirii şi aplicării măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice.” Contravenţiile se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.
“Operatorii economici care folosesc o cantitate de energie mai mică de 1.000 tone echivalent petrol pe an completează şi transmit Departamentului pentru eficienţă energetică, până la data de 30 aprilie a fiecărui an, declaraţia de consum total anual de energie.” Contravenţiile se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
3. Strategia de constructie si reconstructie a sediilor
Stabilirea unei strategii de reengineering al clădirilor din punct de vedere energetic.
Stabilirea unor standarde de performanta energetica pentru echipamente, masini, echipamente, utilaje, in concordanta cu prevederile legislatiei nationale si europene incepand cu anul 2020.
4. Realizarea unui soft de preluare si management al datelor
Situatia dvs., impune realizarea unei analize pentru structurarea si colectarea datelor cu caracter energetic, dar si realizarea unor indicatori de eficienta energetica si eficienta economica (astfel propunerea este sa depasim doar colectarea datelor de baza si colectarea a multor date conexe importante intr-un bun management energetic). Dezvoltarea unui soft specific de stocare si prelucrare a datelor, cu preluarea automata a datelor specific (debite, presiuni, temperaturi).
5. Urmarirea si renegocierea contractelor
Servicii de management de urmarire a contractelor (urmarire la sange index, PCS, PTZ, termen de facturare, perioada de gratie, presiune, calitate), analiza a utilitatii renegocierii, pregatirea actelor si derularea activitatii de licitatie, negocierea contractelor.
6. Proiectia unei imagini Energy Friendly
Consultanta in vederea realizarii unei imagini Energy Friendly pt dvs. atat pentru mediul interior si exterior, alaturi de dezvoltarea unui comportament de Energy Saved la nivelul angajatilor dar si a clientilor.
7. Management energetic
Legea nr. 121/2014 publicată în Monitorul Oficial nr. 574/2014, în vigoare începând cu data de 4 august 2014, stabileste ca in situatia in care un consumator consuma mai mult de 1000 tone să angajeze un Manager Energetic autorizat în condiţiile legii. Contravenţiile se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.
Va recomandam sa apelati la serviciile societatilor specializate in domeniul consultantei in managementul energetic pentru a afla cea mai buna solutie pentru Dvs.
Pentru informatii suplimentare accesati sectiunea Eficienta Energetica pe site-ul www.anre.ro, www.energie.gov.ro.
Modalitati de facturare și plată
Plata contravalorii facturii reprezentand serviciile de furnizare a gazelor naturale prestate se face in termen de 30 zile calendaristice de la data emiterii facturii de catre furnizor. In cazul in care data scadentei este zi nelucratoare, termenul se socoteste implinit in urmatoarea zi lucratoare. Detalii privind continutul facturii d-voastra puteti gasi aici
Plata gazelor naturale consumate se va efectua prin urmatoarele modalitati
A) Prin ordin de plata in conturile
BANCA TRANSILVANIA: RO88BTRL01301202W52853XX
UNICREDIT BANK: RO93BACX0000004536331004
CEC BANK: RO67CECESJ0144RON0333095
INTESA SAN PAOLO ROMANIA: RO55WBAN2511000062500184
TREZORERIE: RO06TREZ2165069XXX014545 (doar pentru institutiile bugetare)
PLATESTE DE ACASA IN SIGURANTA! Descarca aplicatia Pago prin intermediul careia poti plati factura on-line , evitand astfel plata cash si aglomeratiile care pot pune sanatatea in pericol. Detalii pe www.pago.ro
B) Cu numerar, in baza facturii, la orice oficiu postal din localitatile unde opereaza societatea noastra precum si la unitatile bancare mentionate mai sus. In cazul in care plata se realizeaza fara numerar, prin orice instrument legal de plata, aceasta se considera efectuata la data la care suma intra in contul furnizorului.
NOU!!Plata in cel mai apropiat magazin semnalizat un-doi Centru de plati: Plateste-ti factura CPL Concordia prin intermediul serviciului un-doi Centru de plati! Pentru tine, colaboram cu un serviciu istet de incasare a facturilor, disponibil in peste 5400 de magazine partenere un-doi Centru de plati din toata tara.
Va informam asupra noii alternative de plata a facturilor cu cod de bare pe care Banca Transilvania o pune la dispozitia clientilor societatii noastre. Este vorba despre Automatul de Plata Neasistat prin intermediul caruia platitorul are posibilitatea de a-si plati facturile cu cod de bare in numerar sau cu un card emis de BT fara a mai apela la casieriile bancii.
Procedura de schimbare a furnizorului
Lista furnizorilor licentiati se poate vizualiza pe site-ul www.anre.ro
Drepturile si obligatiile clientului final de gaze naturale
Clientul final de gaze naturale are, în principal, următoarele drepturi:
a) să îşi aleagă furnizorul şi să accepte o ofertă-tip publicată de către acesta sau să solicite o ofertă privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare în vederea negocierii directe cu acesta, după caz, ori să recurgă la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică;
b) să încheie cu furnizorul ales contract/contracte de furnizare a gazelor naturale, cu respectarea cerinţelor minime contractuale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) să își schimbe tipul de contract, prin trecere de la furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță la furnizarea gazelor naturale în regim concurențial;
d) să i se pună la dispoziţie, în mod gratuit, în formă tipărită sau, dacă solicită astfel, în formă electronică, o copie a contractului de furnizare a gazelor naturale înainte de încheierea sau confirmarea încheierii acestuia, inclusiv în situaţia în care contractul este încheiat prin intermediari;
e) să i se pună la dispoziţie, la încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale, datele de contact ale punctului unic de contact al furnizorului şi ale punctului de informare regională/locală cel mai apropiat de respectivul loc de consum;
f) să opteze pentru nivelul necesar de încărcare a cartelei, în situaţia în care are instalat la locul de consum un echipament de măsurare cu sistem de preplată cu cartelă;
g) să denunţe, în mod gratuit, contractul de furnizare a gazelor naturale în situaţia în care nu acceptă modificările şi/sau completările condiţiilor/clauzelor contractuale, precum şi majorarea preţului/tarifului, notificate de furnizor;
h) să solicite furnizorului întreruperea/limitarea/reluarea furnizării gazelor naturale la locul de consum, respectiv prestarea de către operator a activităţii de întrerupere/limitare a parametrilor tehnici/reluare a alimentării cu gaze naturale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
i) să înainteze o plângere furnizorului propriu referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale desfăşurată de către acesta la locul de consum şi să beneficieze de un standard ridicat de soluţionare a plângerilor, conform procedurii-cadru aprobate de ANRE; în cazul în care clientul final nu este mulţumit de soluţia dată plângerii sale sau în cazul în care un eventual litigiu nu este soluţionat pe cale amiabilă, acesta are posibilitatea de a se adresa ANRE, de a apela la alte proceduri extrajudiciare de soluţionare a plângerilor/litigiilor, precum şi de a se adresa instanţei competente;
j) să primească penalităţile/compensaţiile suportate de către furnizor/operator pentru nerespectarea nivelurilor minime de calitate, în conformitate cu prevederile standardelor de performanţă aprobate de ANRE;
k) să denunţe unilateral contractul de furnizare a gazelor naturale, cu respectarea condiţiilor/clauzelor contractuale, şi să îşi schimbe efectiv furnizorul, cu respectarea termenului prevăzut în Regulamentul de schimbare a furnizorului (POSF), aprobat de autoritatea de reglementare;
l) să primească de la furnizor decontul final de lichidare, în termen de maximum 42 de zile calendaristice de la data schimbării furnizorului sau de la data încetării contractului de furnizare a gazelor naturale;
m) să solicite furnizorului date privind istoricul de consum aferent locului/locurilor de consum propriu/proprii, pentru o perioadă de până la 24 de luni anterioare solicitării sau pentru perioada scursă de la încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale, dacă aceasta din urmă este mai mică; solicitarea clientului final trebuie să cuprindă datele de identificare ale acestuia, CLC/adresa locului de consum, perioada pentru care se solicită informaţiile, opţiunea pentru utilizarea/neutilizarea formatului-cadru de prezentare a datelor, prevăzut în anexa la prezentul regulament, şi modalitatea aleasă de client pentru transmiterea datelor solicitate;
n) să solicite furnizorului informaţii privind valoarea facturilor emise în ultimele 24 de luni sau pentru perioada scursă de la încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale, dacă aceasta din urmă este mai mică;
o) orice alte drepturi prevăzute de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, de Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, de contractele încheiate sau de alte acte normative aplicabile.
Clientul final de gaze naturale nu are dreptul să vândă gazele naturale contractate.
Clientul final de gaze naturale are, în principal, următoarele obligaţii:
a) să notifice furnizorului orice schimbare a datelor sale de identificare prevăzute în contractul de furnizare a gazelor naturale, în termen de 30 de zile calendaristice de la modificare;
b) să achite integral factura scadentă reprezentând contravaloarea consumului de gaze naturale, în termenul şi în condiţiile prevăzute în contractul de furnizare a gazelor naturale;
c) să achite integral factura scadentă reprezentând contravaloarea consumului de gaze naturale furnizate în regim de ultimă instanţă, în conformitate cu reglementările aprobate de ANRE;
d) să achite dobânzile penalizatoare solicitate, după caz, de furnizor pentru întârzierea în efectuarea plăţii facturii reprezentând contravaloarea consumului de gaze naturale, în termenul şi în condiţiile prevăzute în contractul de furnizare a gazelor naturale;
e) să achite furnizorului tariful perceput de operator pentru prestarea activităţii de reluare a alimentării la locul de consum şi să constituie o garanţie financiară, dacă este cazul, în vederea reluării furnizării gazelor naturale întrerupte/limitate pentru neachitarea facturii reprezentând contravaloarea consumului de gaze naturale, în termenul prevăzut în contractul de furnizare a gazelor naturale, şi, după caz, a dobânzilor penalizatoare aferente pentru întârziere în efectuarea plăţii;
f) să permită accesul reprezentantului operatorului în scopul de a presta activitatea de întrerupere/limitare a parametrilor tehnici/reluare a alimentării cu gaze naturale la locul de consum, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ori de a monta, demonta, sigila, întreţine, verifica, înlocui sau citi indexul echipamentului de măsurare, precum şi pentru a întreţine, verifica sau remedia defecţiunile intervenite la instalaţiile aflate în exploatarea operatorului, când acestea se află amplasate pe proprietatea clientului final. Intervalul de timp stabilit de operator pentru efectuarea activităţii se comunică clientului final în vederea acordării accesului. Reprezentantul operatorului are obligaţia să prezinte clientului final legitimaţia de serviciu şi să comunice motivul pentru care solicită acces pe proprietatea clientului final;
g) să nu deterioreze echipamentul de măsurare, sigiliile metrologice şi ale operatorului, precum şi toate celelalte instalaţii aflate în exploatarea operatorului, amplasate pe proprietatea sa;
h) să sesizeze imediat, la numărul de telefon pus la dispoziţie de operator, orice deficienţă pe care o constată în funcţionarea echipamentului de măsurare şi a instalaţiilor aflate în exploatarea operatorului, amplasate pe proprietatea sa, în vederea verificării şi remedierii acesteia, în scopul asigurării parametrilor de siguranţă în alimentarea cu gaze naturale;
i) să achite contravaloarea serviciilor de înlocuire şi verificare metrologică a echipamentului de măsurare, dacă aceste servicii au fost efectuate din culpa clientului final sau ca urmare a unei reclamaţii din partea clientului care s-a dovedit neîntemeiată;
j) să achite contravaloarea consumului de gaze naturale recalculat pentru o perioadă anterioară, atunci când se constată funcţionarea defectuoasă a echipamentului de măsurare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare referitoare la măsurarea gazelor naturale;
k) să constituie în favoarea furnizorului, la solicitarea acestuia, o garanţie financiară pentru o perioadă de consum echivalent de maximum un an, în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acţiuni menite să denatureze în orice fel indicaţiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă gaze naturale prin ocolirea echipamentelor de măsurare;
l) să întreţină şi să exploateze instalaţia industrială/ neindustrială de utilizare a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice aprobate de ANRE; modificarea instalaţiei de utilizare se efectuează numai prin intermediul operatorilor economici autorizaţi de ANRE;
m) să asigure și să efectueze pe cheltuiala proprie, la intervalele corespunzătoare de timp, verificare și revizia instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, cu orice firmă autorizată de ANRE;
n) să asigure remedierea defecţiunilor în funcţionarea instalaţiei de utilizare numai prin intermediul operatorilor economici autorizaţi de ANRE, conform reglementărilor tehnice specifice aprobate de ANRE;
o) să folosească exclusiv aparate consumatoare de combustibili gazoşi care respectă cerinţele legislaţiei în vigoare şi să efectueze verificarea şi repararea acestora, prin intermediul unor operatori economici autorizaţi de organisme abilitate, în conformitate cu reglementările în vigoare;
p) să îşi asume responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor pe care le generează pe piaţa de gaze naturale, în conformitate cu reglementările aprobate de ANRE;
q) orice alte obligaţii prevăzute de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, de Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, de contractele încheiate sau de alte acte normative aplicabile.
Facilități clienți vulnerabili
In conformitate cu prevederile art. 9 din Ordinului 29/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali, tipurile de facilitati puse la dispozitie de furnizor clientilor vulnerabili (client final apartinand categoriei clientilor casnici) sunt urmatoarele:
(1) Tipurile de facilităţi asigurate clienţilor vulnerabili din motive de venituri reduse sunt următoarele:
a)ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale acordate de către instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale, care stabilesc cuantumul, limita de venit pentru care se acordă aceste ajutoare, precum şi modalităţile de implementare a acestor facilităţi;
b)facturarea lunară a consumului de gaze naturale de către furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citirea de către operator/autocitirea de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale.
c) eșalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părți.
(2) Tipurile de facilităţi asigurate, în mod gratuit, clienţilor vulnerabili din motive de sănătate/vârstă sunt următoarele:
a)asigurarea de către furnizor a accesului la centrul de relaţii cu clienţii prin modalităţi specifice adaptate necesităţilor clienţilor vulnerabili din motive de sănătate/vârstă;
b)la solicitarea clientului vulnerabil, facturarea lunară a consumului de gaze naturale de către furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citirea de către operator/autocitirea de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare;
c)la solicitarea clientului vulnerabil, transmiterea condiţiilor comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificărilor, a plângerilor sau a oricăror materiale informative, prin mijloace electronice, într-un format care este compatibil cu majoritatea programelor de citire a documentelor, iar culoarea fonturilor utilizate trebuie să fie în contrast cu cea a fondului;
d)la solicitarea clientului vulnerabil, furnizorul şi operatorul convin ca relaţia cu acesta (autocitirea indexului echipamentului de măsurare, transmiterea facturii pe numele şi adresa de corespondenţă ale persoanei respective, notificări, plângeri etc.) să se desfăşoare prin intermediul unei terţe persoane, împuternicită în scris de titularul locului de consum.
e) eșalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părți.
Instrucțiuni pentru utilizarea gazelor naturale
Întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine consumatorului, care răspunde pentru buna lor funcţionare. Verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiilor de utilizare sunt obligatorii pentru toţi consumatorii şi se efectuează de către un operator economic autorizat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Verificarea tehnică periodică a instalaţiilor de utilizare este obligatorie la intervale de 2 ani. Revizia tehnică periodică a instalaţiilor de utilizare este obligatorie la interval de 10 ani şi în următoarele situaţii:
Pentru preîntâmpinarea accidentelor cu pierderi de vieţi umane şi distrugeri de bunuri materiale, ce s-ar putea produce din cauza folosirii incorecte a instalaţiilor de gaze naturale, se vor respecta cu stricteţe următoarele instrucţiuni.
Activitatea de soluționare a plângerilor
Semestrul II-2024
Semestrul I-2024
Semestrul II-2023
Semestrul I-2023
Semestrul II-2022
Semestrul I-2022